welcome to LYN belog's online
. : DiaRy Si bUdaK bErkaCa mAtA : .: March 2013

Tuesday, March 19, 2013

bOsan+bOrink

hye u oalllllss...^______^

opps...!!! bukan gedik ek..action jew tu..hehe >_<

okay ary ni lyn xde cter yg mnarik nk kongsi 

tpi

just nk bagitau..hehe

okay smalam lyn borink+bdebar+bosan+xngantuk and ape2 jew lh..

so lyn pun cari punya cari punya ''IDEA??''

terpikir la jgak ape la nk buat kn??

yess!! finally lyn dah dpt idea!

ape tu???

hehehe...EDIT GAMBO..

tu lar bila idea kreatif dh dtg xbleh nk lpaskn bgitu jew..**cehh kreatif la sngat..

okay ni la hasil nye...erm xcntik pun lyn edit..biase2 jew..

tpi dh ad owg tempah suh edit..hehe..






















haaa..nk lgi??

ala....nanti laen kli lyn edit gmbr korang smua ek...

hehehehe..

k lah daaa~



penat mengEDIT
:::nurazlynsukri:::

Saturday, March 16, 2013

mOod mELaYang



Actually today entahlah kenapa tetibe nak tulis pasal entry nih....

mgkin disebabkn hal smalam

  aq pun tak tahu kenapa aku emo sangat smalam....

mmg xde mood ase mcm nk mrah2 jew

aish..apesal ni lyn..

sabar..sabar..sabar..

ok..mmg aq sbar..

erm...straight to the point

entah knape lh seorang hamba ALLAH ni buat aq skit aty..

bgi dy tu perkara biase 

tpi bagi aq..

tu bkn perkara biase..

LUAR BIASA

tpi apesal aq ni sensitif sngat

urm...biase la..PEREMPUAN kan??

AWAK ! jangan tuduh bukan2 ok...think positive!! 






                                   walau ape pun kawan tetap kawan..biase la hidup berkawan kan??
                                                         
                                ##sOry dengan penggunaan '' aq ''   










Tuesday, March 12, 2013

٠•●•●❤ La Tahzan Innallaha ma'ana ٠•●❤

~khas buat sahabat BARU saya~


Bagi sesiapa yang bersedih hati,

Bersabarlah wahai sahabat....
ini semua ujian dari Allah,
mungkin disebalik kepedihan dan kesakitan ini,
ada Rahmat yang terselindung..
siapa tahukan??
... ini semua tanda Allah menyayangi kita...
Allah nak bagi bonus....
''Bonus ASA. Amanah saham akhirat''...
Orang yg ditimpa ujian itu tanda mendapat perhatian daripada Allah,
semakin kita redha dgn pemberianNya,
semakin banyaklah pelaburan kita di sana nanti...


Dugaan Allah itu datang dalam pelbagai bentuk.
mcm kita sekarang juga,
kita nakkan sesuatu kita kenalah usaha untuk dapatkan apa yang kita mahukan...
Jadi kalau kita nakkan kasih sayang dan perhatian Allah S.W.T.
kenalah kita redha...
InsyaAllah mesti ada rahmat dan nikmat disebalik itu semua...
bersabarlah, berdoa dan bertawakal kepada ALLAH..
InsyaAllah...
Ada hikmah disebalik apa yg berlaku...


Allah SWT berfirman:

Adakah patut kamu menyangka bahawa kamu akan masuk syurga, padahal belum sampai kepada kamu (ujian dan cubaan) seperti yang telah berlaku kepada orang-orang yang terdahulu daripada kamu? Mereka telah ditimpa kepapaan (kemusnahan harta benda) dan serangan penyakit, serta digoncangkan (oleh ancaman bahaya musuh), sehingga berkatalah Rasul dan orang-orang yang beriman yang ada besertanya: "Bilakah (datangnya) pertolongan Allah?" Ketahuilah, sesungguhnya pertolongan Allah itu dekat (asalkan kamu bersabar dan berpegang teguh kepada ugama Allah).

(Surah Al-Baqarah: Ayat 214)








''ALLAH tidak akan membebani seseorang itu melainkan sesuai dengan kesanggupannya''
surah Al-Baqarah ayt 286

''Janganlah kamu bersifat lemah,dan janganlah kamu bersedih hati padahal kamulah org2 yang paling tinggi darjatnya,jika kamu org2 yang beriman''
surah Al-Imran ayat 139

setiap hambanya diuji dengan pelbagai dugaan,kesedihan,kesakitan..dengan harapan moga kita kembali kepadanya..dugaan besar mahupun kecil adalah nikmat buat mereka yang menikmati dugaan itu























Monday, March 11, 2013

KISAH PELAJAR UIA MIMPI JUMPA RASULULLAH



okay...sbnarnya lyn dh lme nk upload vdeo ni

tpi

dsbbkn line tenet slow sngt so xdpt la nk upload

lyn nk share kt korang smua sal vdeo ni

hope korang tngk sampai hbis tau..

rugi sape x tngk..

video ni sbnrnya dh lama

maybe dh ad di antara korang yg dh tngok vdeo ni

vdeo ni lyn copy ngan kwan

xthu lar dy pun copy ngan sape

ape2 pun tu smua x pnting..

hayati2 baek2 kisah ni..



video


##terharu sangat tengok video ni smpai mnitis air mata..hehe


wassalam
:::nurazlynsukri:::

alamak.. LYN dilamar lagi..~

hahaaha...terkejut ke tngk entry tu..hehe..nk thu cter slanjut nya ??

ok jom...
kisah nya bermula di sini..

...pit2.....pit2....pit2...

haaa...mcm tu kot bnyi hon mtor abg posmen yg handsome+cute+macho gtu...>_< *dh2 lar puji..dy xthu pun..hehe

hah?? nape dy dtg umah lyn??

ala...cam biase la msti nk hntar surat..

xkn dtg nk mlawat lyn kot..hihihi..

ok..bila abg posmen tu dh blah lyn pun p la intai2 lam mailbox..

kt mne??

kt sini la..hehe..cntik x??

okay...rupa2 nya ad srat la...

dlam byk2 srat ad srat trtulis nma

~NUR AZLYN BT MOHD SUKRI~

eh3..name sy tu..

hah?? xcaye?? nk bukti??




hahaha okay nampak tak gambau uhh ? baru jek dapat tadi .. mesti ramai manusia yang sebaya lyn dapat jugak kan ? okay , result pun tak dapat lagi surat tawaran dah datang banyak melamar untuk masuk ke pusat pengajian yang disediakan -,-

okay , baca punya baca isi dalam surat tawaran uhh cam best jek kan . .

tpi lyn tolak kot twaran ni ..hehe

hope lyn dilamar lgi oleh mne2 ipt..doakan lyn yg terbaek k..

wassalam
:::nurazlynsukri:::





Sunday, March 10, 2013

m.e.m.o.r.y

Em, ari ni x nk tulis citer apa2 pn.. juz nk bagi cukup syarat je.. asalkan wat entry baru.. haha.. sbb masih dlm mood rajin update blog nie.. so, x kisah la nk citer psl something ke, melalut ntah hapa2 ke, juz share video ke, yg penting ada... kira ok la drpd x de tu kan.. tu je point dia sebenarnya...

N ari ni jgk, x nk bebankan pikiran yg da t'lalu berat dgn bebanan ni.. so, kita relax2 je.. kita tgk gambo2 je la... gambo knangan ngan kwn2 mse sklh dlu... nk tgk, tgk.. x nak tgk, sudah... tu je.. ADA PAHAM!!!!




okay..1 2 3..snap..!!!


kenangan mse mjlis restu ilmu..


alahai korang ni nk p klas pun smpat ag nk brgmbr..ish3..


hahaha...mood nk pkai jubah mse ni..eh3..mcm2 ragam la..


lyn_lia


>________<

okay..


wassalam
:::nurazlynsukri:::

Friday, March 8, 2013

~nOVEL~


okay..lets talk about it..lyn mmg suka bca novel..tpi xde la smpai obses sangat ngan novel..biase2 jew..dlu mse kcik2 mane thu pape sal novel ni..biasa la bebudak lg..tpi tu dlu la..>_<..skrunk bila dh besar agak berminat jgak la..mla mnat ngan novel mse form 2..hah? camne leh mnat?..oww mse tu ad kwan lyn bwk novel g hostel..so pinjam jew lh..biase la duk kt hostel ni borink xthu nk wt pe..novel first yg lyn bca 

tadaaa....




yess...BICARA HATI..best x?? of course la best cter ni..tngk la sape pnulis dy..DAMYA HANA tuu..oh yew she is my fav author..slain dy lyn mnat jgak bce nvel karya SITI ROSMIZAH n
LYNN DAYANA..smua novel diorang best2 tau..rugi sape xbace..

oh ye..skrunk ni kan lyn tngah tnggu rsult spm..borink glew duk kt umah..dlu2 asyik duk hadap buku, homework, kerja khusus n mcm2 lg la smpai xsempat pun nk bce nvel..hihi..so  bila spm dh abiz  ape lg nk bt?? hbis smua nvel yg ad kt umah  lyn bca..hehe..xsngka btul..tpi bila bce nvel ni ekceli kte dpt gk tmbh cket2 tntg penggunaan bhasa ni..ayat2 lam nvel smua nyer best2..so bleh gna gk tuk bt krangan..comfirm dpt fullmark  punyer krangan korang..hehe..


ermmm...ni lh novel2 yg sudah abiz di bca.. ^_~





 ..ni lh nvel yg ad..sbnar nya byk ag tpi ad owg pnjam then xhntar..huhh..*geram tol..


bila fikiran tengah blank..bila hati tengah sedih..bila idup rase borink..




dream it..feel it..believe it..achieve it..enjoy it..


ok..that all for today..


wassalam

:::nurazlynsukri:::




Thursday, March 7, 2013

azab bagi wanita

ok..tadi sy terbaca tentang ni..so i want to share about it with u all..





(tlg ingatkan kpd semua kaum perempuan yg anda kenal)

Saudara dan saudari kaum muslimin dan muslimat

Renungan

khususnya untuk para wanita dan diriku sendiri.....


Sayidina Ali ra menceritakan suatu ketika melihat

Rasulullah saw menangis manakala ia datang bersama Fatimah.


Lalu keduanya bertanya mengapa Rasulullah saw menangis. Beliau menjawab,

"Pada malam aku di-isra'- kan , aku melihat perempuan-perempuan yang sedang disiksa dengan berbagai siksaan. Itulah sebabnya mengapa aku menangis. Karena, menyaksikan mereka yang sangat berat dan mengerikan siksanya.

Putri Rasulullah saw kemudian menanyakan apa yang dilihat ayahandanya. "Aku lihat ada perempuan digantung rambutnya, otaknya mendidih.

Aku lihat perempuan digantung lidahnya, tangannya diikat ke belakang dan timah cair dituangkan ke dalam tengkoraknya.

Aku lihat perempuan tergantung kedua kakinya dengan terikat tangannya sampai ke ubun-ubunnya, diulurkan ular dan kalajengking.

Dan aku lihat perempuan yang memakan badannya sendiri, di bawahnya dinyalakan api neraka. Serta aku lihat perempuan yang bermuka hitam, memakan tali perutnya sendiri.

Aku lihat perempuan yang telinganya pekak dan matanya buta, dimasukkan ke dalam peti yang dibuat dari api neraka, otaknya keluar dari lubang hidung, badannya berbau busuk karena penyakit sopak dan kusta.

Aku lihat perempuan yang badannya seperti himar,

beribu-ribu kesengsaraan dihadapinya. Aku lihat perempuan yang

rupanya seperti anjing, sedangkan api masuk melalui mulut dan keluar dari duburnya sementara malikat memukulnya dengan pentung dari api neraka,"kata Nabi saw.

Fatimah Az-Zahra kemudian menanyakan mengapa mereka

disiksa seperti itu?

*Rasulullah menjawab, "Wahai putriku, adapun mereka yang tergantung rambutnya hingga otaknya mendidih adalah wanita yang tidak menutup rambutnya sehingga terlihat oleh laki-laki yang bukan muhrimnya.

*Perempuan yang digantung susunya adalah istri yang 'mengotori' tempat tidurnya.

*Perempuan yang tergantung kedua kakinya ialah perempuan yang tidak taat kepada suaminya, ia keluar rumah tanpa izin suaminya, dan perempuan yang tidak mau mandi suci dari haid dan nifas.

*Perempuan yang memakan badannya sendiri ialah karena ia berhias untuk lelaki yang bukan muhrimnya dan suka mengumpat orang lain.

*Perempuan yang memotong badannya sendiri dengan gunting api neraka karena ia memperkenalkan dirinya kepada orang yang kepada orang lain bersolek dan berhias supaya kecantikannya dilihat laki-laki yang bukan muhrimnya.

*Perempuan yang diikat kedua kaki dan tangannya ke atas ubun-ubunnya diulurkan ular dan kalajengking padanya karena ia bisa shalat tapi tidak mengamalkannya dan tidak mau mandi junub.

*Perempuan yang kepalanya seperti babi dan badannya seperti himar ialah tukang umpat dan pendusta. Perempuan yang menyerupai anjing ialah perempuan yang suka memfitnah dan membenci suami."Mendengar itu, Sayidina Ali dan Fatimah Az-Zahra pun turut menangis.

Dan inilah peringatan kepada kaum perempuan.

Sunday, March 3, 2013

RESULT..!!! RESULT..!!! RESULT..!!!

~hAmPir tiBa~
Ehh hye u all :* Hahah tergedikkk plak >< Sekarang ni dah masuk bulan 3 kan ? Pejam celik pejam celik dah nak dapat result SPM -.- Ohh my God , tak saba nak dapat result tapi at the same time rase cuak. Aduhhh mintak-mintak laaaa result lyn baik eh . -.-  maybe 20 MAC is very important date to SPM candidate..waa this is totally not happening..mcm2 jdi mse tu..mcm2 adegan leh tngok. .uhh bedeba glew nie...susah aty den..Then dari ari tuh lagi lyn dah selesai mohon UPU taw. See ? Betape excited nye nak masuk U ? Hahah. Peduli ape walau pun tak dapat result lagi kan. Janji kita dah berusaha. So just leave it to Allah jea. Sebab cuma Dia yang tahu ape yang terbaik tuk diri lyn ni. oh yew..ckap sal UPU ni lyn ambik kos account n bank management ..cewahh..angan2 nk jdi cam zeti akhtar aziz la konon..hehe..tpi ape slah nyer kn best lau dpt jdi cam dy..hehe..kt skola dlu lyn ni student account..>< Thats why laa lyn mohon bidang tue... 

                                                                                        


                                                   tadaaa..hehe..susah tol la study akaun nie..adoii

> ermm ni subject SPM lyn <

BI
BM
BA
PQS
PSI
SEJ
AKAUN 
SAINS
MATHS
ADD MATHS
EKONOMI ASAS



haa?? byk ke subjek tu..ala 11 jew..xsmpai 20 ag..hihih..erm xkesah la 11 kew,, 20 kew,, 9 kew,, yg pntim kite smua msti berdoa dan tawakkal jew..tpi nape la aty ni asyik resah jew..???ermmm..bak kate umi ''alaaa biase la tu..'' ape pun smoga kte cmua bebudak EX SPM ni dpt rsult yg gempak ok....(cewahh ex la konon)..hehe.. okay laaaa thats all for today. 



     wassalam
                   :::nurazlynsukri:::                

Saturday, March 2, 2013

hArGaiLah WaniTa itU

                                        Wanita Cantik yg suka Menangis...
Seorang anak laki-laki kecil bertanya kepada ibunya "Mengapa engkau menangis?" 

"Kerana aku seorang wanita", kata sang ibu kepadanya. 

"Aku tidak mengerti", kata anak itu. 

Ibunya hanya memeluknya dan berkata, "Dan kau tak akan pernah mengerti" 

Kemudian anak laki-laki itu bertanya kepada ayahnya, "Mengapa ibu suka menangis tanpa alasan?" 

"Semua wanita menangis tanpa alasan", hanya itu yang dapat dikatakan oleh ayahnya. 

Anak laki-laki kecil itu pun lalu tumbuh menjadi seorang laki-laki dewasa, tetap ingin tahu mengapa wanita menangis. 

Akhirnya ia  menghubungi Tuhan, dan ia bertanya, "Tuhan, mengapa wanita begitu mudah menangis?" 


Allah berfirman: 

"Ketika Aku menciptakan seorang wanita, ia diharuskan untuk menjadi seorang yang istimewa. Aku membuat bahunya cukup kuat untuk menopang dunia; namun, harus cukup lembut untuk memberikan kenyamanan " 


"Aku memberikannya kekuatan dari dalam untuk mampu melahirkan anak dan menerima penolakan yang seringkali datang dari anak-anaknya " 


"Aku memberinya kekerasan untuk membuatnya tetap tegar ketika orang-orang lain menyerah, dan mengasuh keluarganya dengan penderitaan dan kelelahan tanpa mengeluh " 


"Aku memberinya kepekaan untuk mencintai anak-anaknya dalam setiap keadaan, bahkan ketika anaknya bersikap sangat menyakiti hatinya " 


"Aku memberinya kekuatan untuk mendukung suaminya dalam kegagalannya dan melengkapi dengan tulang rusuk suaminya untuk melindungi hatinya " 


"Aku memberinya kebijaksanaan untuk mengetahui bahwa seorang suami yang baik takkan pernah menyakiti isterinya, tetapi kadang menguji kekuatannya dan ketetapan hatinya untuk berada disisi suaminya tanpa ragu" 


"Dan akhirnya, Aku memberinya air mata untuk dititiskan.  Ini adalah khusus miliknya untuk digunakan bilapun ia perlukan." 



"Kau tahu: 

Kecantikan seorang wanita bukanlah dari pakaian yang dikenakannya, susuk yang ia tampilkan, atau bagaimana ia menyisir rambutnya. Kecantikan seorang wanita harus dilihat dari matanya, kerana itulah pintu hatinya 



" tempat dimana cinta itu ada." 



                                                          p/s: airmata ku menitis juga! :P



 wassalam
:::nurazlynsukri:::

YE KEW MENDENGAR LAGU ITU ''HARAM''??


Masalah nyanyian yang disertai muzik baik dengan alat ataupun tanpa alat adalah satu masalah yang sering dibahas sejak dahulu lagi. Sebenarnya, para ulama telah bersepakat bahawa semua bentuk nyanyian atau lagu yang mengandungi unsur-unsur yang tidak baik, bertentangan dengan syariat Islam dan menganjur kepada berlakunya maksiat adalah HARAM.
Namun, dalam kalangan ulama fiqh terdapat khilaf(perbezaan pendapat) dalam masalah ini.
Para ulama juga telah menyetujui dan memBOLEHkannya apabila ingin meraikan suasana gembira dan bahagia, misalnya di waktu perniakahan, hari-hari besar dan sebagainya.
Hakikatnya, tidak semua nyanyian atau lagu adalah tidak bermanfaat, kerana ada sesetengah lagu yang banyak mengandungi hikmah atau nasihat. Ada juga sesetengah lagu bersifat doa dan dakwah. Hal ini bergantung kepada tujuan dan niatnya. Selari dengan sabda Nabi Muhammad S.A.W dalam sebuah hadis yang agak panjang, berikut merupakan petikan daripada hadis tersebut, mafhumnya bermaksud:
“Sesungguhnya tiap-tiap amalan itu bergantung pada niatnya; dan sesungguhnya apa yang diperoleh seseorang adalah berdasarkan apa yang diniatkan”
(HR Bukhari dan Muslim)
Bagi sesiapa yang melakukannya dengan tujuan maksiat, tentu hal itu menyebabkannya menjadi fasik dan ia DILARANG. Begitu juga sebaliknya, apabila nyanyian itu dijadikan sebagai dorongan untuk melakukan ketaatan dan hal-hal terpuji, sudah tentu ianya TIDAK DILARANG.
Telah berkata Imam Al-Ghazali :
“Jika disebutkannya nama Tuhan sebagai sumpah bagi sesuatu yang tampak dan niatnya tanpa tujuan, tidak dapat dianggap berdosa, apalagi membuat syair, nyanyian dan sebagainya”
Dalil yang membolehkan menyanyi atau mendengarkannya, adalah antara lain dalam hadis yang diriwayatkan oleh Imam Muslim dan Bukhari iaitu:
“Ketika Abu Bakar datang kepada Nabi S.A.W di rumah ‘Aisyah R.A pada hari raya, ada dua jariah(hamba sahaya) sedang menyanyi, kemudian Abu Bakar marah dan mengatakan ‘Apakah layak perbuatan syaitan ini dilakukan di hadapan Rasulullah S.A.W?’. Kemudian, Nabi S.A.W besabda, “Wahai Abu Bakar, biarkan mereka, hari ini adalah hari besar”
Adapun sebaiknya bagi seorang Muslim dan Mukmin Sejati yang berhati-hati hendaklah mengambil langkah berjaga-jaga dalam hal ini. Agar tidak terjerumus kepada melakukan dosa yang boleh menggelapkan hati.
Semoga apa yang kita dapat, dapat sama-sama kita ‘amal dan sampaikan. InsyaAllah.
                                                               wassalam
                                                           :::nurazlynsukri:::                                                  

ABOUT ME


                                                                            HYPE


   
                                               Name :  Nur Azlyn bt Mohd Sukri                            
                                                      Known as : Lyn                               
                                   Age : 18 years old

                                     Stat : Kota Bharu,Kelantan
                                    Country : Malaysia
                                         Fav. Colours : Chocolate, Purple, Orange
                                 Language : Malay and English
                        Hobby : Bloging, Facebooking, Surfing internet, Read novel
                    Idol : Rasullullah.
                           Graduated from: SMKA Tok Bachok
                                Contact Me : Blog | Facebook | Twitter myheppi

 Likes:

                        ♥ Kawan baru
                             ♥ Blogging
                        ♥ Ice Blend
                           ♥ Dia
                           ♥ Chocolate Cadbury
                    ♥Music 
                     ♥ Cheese cake
                           ♥ Sweet corn
                        ♥ Ice cream Cornetto

Dislikes

                                           ♥ Haters, Sombong, cerewet
                       ♥ Penipu
                                              ♥ Internet Connetion yang lembab
                                  ♥ Mulut Tempayan
                            ♥ tak reti nak hargai orang

              DO FOLLOW ME
Flashy Pink Heart